• Box 4006, 133 04 Saltsjöbaden

BRIX på UITP:s toppmöte i Stockholm för globala allmänna transporter

BRIX på UITP:s toppmöte i Stockholm för globala allmänna transporter

2019-06-13

En BRIX-delegation bestående av BRIX-ordföranden Ulf Sandmark och styrelsemedlem Lydia Liu deltog i Toppmötet för Globala Allmänna Transporter i Stockholm ( UITP Global Public Transport Summit in Stockholm ) den 9-12 juni på Älvsjömässan för att informera om Belt & Road Initiative bland de 350 utställarna och 2.500 affärsmännen som deltog. BRIX mötte där främst kinesiska och nordiska företag men också många andra för att informera om BRIX och fick många kontakter. De deltog också i seminarier av Huawei om 5G, av den stora kinesiska tågtillverkaren CRRC (som tillverkar 80 procent av Kinas höghastighetståg) och om Framtiden för transporter i Mellanöstern och Nordafrika. BRIX deltog aktivt diskussionerna och utbytte idéer.

Utställare och föredragshållare visade stort intresse för det arbete som BRIX gör och sa att det var viktig information. De uppskattade mycket att höra om idéerna bakom BRI:s planer på utveckling i de olika kontinenterna. ”Kartan över de framtida projekten för Belt & Road är en marknadsplan för de kommande 50 åren för ditt företag”, framhöll Ulf Sandmark till utställarna.

Toppmötena vartannat år för den 130-åriga organisationen UITP är världens största mässa för offentliga och hållbara transporter. 2019 års UITP-mässa i Stockholm kallades “Allmänna Transporters Konst (The Art of Public Transport) och ställde ut alla slags transportsystem för städer och regionaltrafik från hela världen. Mässan visade upp de främsta exemplen på innovativa lösningar och produkter som finns inom transportindustrin. Scania använde mässan för att presentera sin banbrytande nya konceptbuss för trafik utan förare. Många andra företag visade upp sina senaste prototyper, som också kunde ses köra runt på gatorna utanför mässan. Stockholms sedan lång tid välutvecklade lokaltrafiksystem var god en anledning att hålla UITP-mötet där. Konsten i Stockholms tunnelbana användes för att ytterligare understryka mässans tema om konsten att genomföra bra transporter och utveckla stadsmiljön.

2019 års UITP mässa samlade omkring 350 utställare och 13.000 besökare. Bland utställarna fanns de ledande buss- och tågtillverkarna inom transportindustrin som GIRO, VDL, Volvo, Alstom, Scania, Daimler, Bombardier, Solaris m.fl. Kinesiska jätteföretag som Huawei, CRRC och CRTG deltog i mässan tillsammans med busstillverkarna Higer och Alfabus Europa. Där fanns också Kinas stora industriområde för tågbyggarna Jiangsu Qishuyan Rail Transit Industrial Park.

Sista dagen besökte BRIX också det kinesiska tunnelbyggarföretaget CRTG (China Railway Tunnel Group) som visade upp modeller på två stora tunnelborrningsmaskiner. Den ena är i verkligheten 250 lång och både gräver och lastar tågvagnar som för bort stenmassorna, samtidigt som tunnelväggen monteras allteftersom maskinen rör sig framåt. Företaget bygger 800 km tunnlar om året. Företaget skulle snabbt kunna bygga några av de stora framtida tunnelprojekten mellan Finland - Estland, Finland - Sverige och Sverige - Danmark. Se mer i videon nedan!

Se Ulf Sandmarks videorapport från 2019 UITP-möte!

 

admin

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *