• Box 4006, 133 04 Saltsjöbaden

Ledare från 37 länder deltar i BRI forum i Beijing

Ledare från 37 länder deltar i BRI forum i Beijng den 25-27 april

2019.04.21

Ledare från 37 länder, 360 ministrar, 100 ledare för internationella organisationer och 5000 deltagare från 150 länder kommer att delta i Andra Belt and Road Forum toppmötet för internationellt samarbete, sade den kinesiska utrikesminister Wang Yi fredagen den 19 april. Dessutom kommer 4 000 reportrar att närvara i forumet vars tema är "Bälte- och vägsamarbete för att skapa en ljusare gemensam framtid”.

"Det andra Belt and Road Forum kommer att hållas i Peking den 25-27 april. Det kommer att bli Kinas största internationella evenemang i år. 37 stats- och regeringschefer kommer att delta i forumet, sade Wang till en presskonferens. Detta kommer att omfatta (bl. a.) ledarna för Österrike, Egypten, Ungern, Italien, Ryssland, Förenade Arabemiraten. Representanter på ministernivå i Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Spanien, Japan, Republiken Korea och Europeiska Unionen kommer också att delta. Andra diplomatiska representanter för USA och Nordkorea kommer också att finnas där. Internationella valutafondens ordförande Christine Lagarde och Antonio Guterres, FN:s generalsekreterare, förväntas också delta, enligt Wang. Hittills har ingen deltagare från svenska regeringen annonserats. 2017 deltog infrastrukturminister Anna Johansson i det första forumet. Kina har bjudit representanter från ett hundratal länder, inklusive Sverige.

Wang meddelade att 12 forum och konferenser om olika teman skulle hållas den 25 april och den 26 april, dubbla antalet än förra året, och det kommer att bli en VD-konferens med 800 deltagare från företagen. Den 27 april kommer ledarna att delta i en plenarsession. Kinas president Xi Jinping kommer att ge öppningstalet, senare på kvällen ska Xi och Kinas första dam att organisera en galamiddag för deltagarna i forumet.

Detta är den högsta nivån för samarbete på Belt and Road Initiative /nya Sidenvägen, sade minister Wang. Han sa att årets evenemang kommer att präglas av en tydlig riktning, en solid grund, ett varmt svar från deltagarna, ett program av praktiskt samarbete och tydligt definierade resultat. Ett ledarskaps rundbordstoppmöte kommer att utfärda en gemensam kommunikation för att visa den politiska konsensusen mellan ledarna i byggandet av Belt and Road.

Initiativets långsiktiga effekter kommer att vara att stärka multilateralismen, att berika samarbetsprinciperna, att bygga ett nätverk av partnerskap och att bygga ett starkt stödsystem för fortsatt utveckling. Wang Yi betonade också sambandet mellan BRI och Kinas nya fas av "öppnande". Den nya fasen av Kinas "reform och öppnande" kommer "att ge fler möjligheter att främja" Belt and Road Initiative "och den gemensamma utvecklingen i alla länder", sa han och avslutade med att betona: "Jag tror att forumet kommer att injicera en starkare drivkraft i världsekonomin, öppna ännu bredare horisont för ländernas utveckling och bidra till att bygga ett världssamhälle med en gemensam framtid för mänskligheten."

admin

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *